Aktuality

Silvestrovská noc byla o poznání klidnější

01. 01. 2021

Poslední den roku 2020 byl pro jihočeské záchranáře klidnější v porovnání s roky předchozími. Během dne, ale posádky zaměstnalo několik dopravních nehod. K nejzávažnější z nich došlo v dopoledních hodinách na Strakonicku. Na místě posádky ošetřily 3 zraněné osoby, z nichž jedna byla ve vážném stavu transportována letecky do nemocnice v Českých Budějovicích. Ostatní dopravní nehody na Českobudějovicku a Táborsku se obešly naštěstí bez těžkých zranění.

Na přelomovou noční službu od 18hod do ranních 6 hodin bylo Zdravotnické operační středisko, stejně jako v loňských letech, posíleno o jednoho operátora. Do terénu pak vyslalo výjezdové posádky k celkem 83 případům, což je o třetinu méně než loňský konec roku. Zhruba polovina výjezdů napříč krajem měla souvislost se silvestrovskými oslavami, ať už šlo o úrazy způsobené v opilosti nebo po napadení druhou osobou, či intoxikace alkoholem. K úrazům způsobeným zábavní pyrotechnikou vyjížděli jihočeští záchranáři třikrát: u dvou osob šlo o výbuch pyrotechniky v ruce a jednoho muže zasáhla rachejtle přímo do obličeje. Ve všech případech byli zranění na místě ošetřeni a transportováni na příslušné úrazové ambulance.

V 11 případech poskytovali záchranáři přednemocniční péči intoxikovaným osobám. Nejednalo se pouze o stavy způsobené nadměrným požitím alkoholu, ale i otravy léky a nadýchání kouřem. Kuriózní výjezd byl k dítěti, jež omylem vycucalo prskavku. Naštěstí se tento incident obešel bez zdravotních následků, a dítě tak mohlo být po vyšetření ponecháno doma. Kapacita protialkoholní záchytné stanice byla naplněna okolo páté hodiny ranní.

Mimo tyto „silvestrovské“ výjezdy záchranáři vyjížděli k třinácti pacientům se zdravotními komplikacemi způsobenými onemocněním COVID 19. Koresponduje to s trendem z posledního týdne, kdy jsme zaznamenali poměrně výrazný nárůst zásahů u COVID pozitivních pacientů.

ilustrační foto