Aktuality

Druhé miminko v babyboxu v Českých Budějovicích

12. 12. 2019
českobudějovický babybox

Dnes 12.12.2019 v půl jedenácté se na Zdravotnické operačním středisku ZZS JčK rozezněl alarm a na monitoru se objevil obrázek dítěte v do Babyboxu. Operátoři k boxu okamžitě vyslali zdravotnický personál ZZS JčK. Záchranáři zde nalezli zdravého, dobře ošetřeného, novorozeného chlapečka. Po základním lékařském vyšetření byl chlapec převezen do Českobudějovické nemocnice a předána do péče kolegům z neonatologického oddělení.

V Českých Budějovicích funguje babybox od 25.dubna 2012 a je umístěn přímo na budově Zdravotnické záchranné služby. Provoz schránky je řízen počítačem a box je propojen se zdravotnickým operačním střediskem, kde se okamžitě po vložení dítěte rozsvítí obrazovka počítače, dojde ke spuštění zvukového i obrazového záznamu. Současně babybox rozešle SMS osobám k tomu oprávněným a na vybraných telefonech i vyzvání.

První dítě bylo do českobudějovického babyboxu vloženo v říjnu 2018. Jednalo se o zdravou holčičku, která od Ludvíka Hesse, zakladatele babyboxů, dostala jméno Ivanka, na počest paní hejtmanky Ivany Stráské. Ludvík Hess dnes nalezeného chlapečka pojmenoval Marek po řediteli ZZS JčK Marku Slabém. "Mareček je letošním 18. děťátkem v babyboxu. Ať žije Marek! Ať žijí Markové oba!" uvedl Ludvík Hess. Doplnil, že se babyboxy v České republice již dohromady zachránily 198. dětí.