Aktuality

Rozsáhlé cvičení ZÓNA 2015 prověřilo krizovou připravenost

21. 09. 2015

V pondělí 21. září 2015 proběhla tisková konference, která seznámila novináře s největším cvičení letošního roku ZÓNA 2015, které se koná ve dnech 22.-24. září 2015.

Generální ředitel HZS ČR, brig. gen. Drahoslav Ryba, přivítal všechny účastníky a popřál jim hladký průběh cvičení „Doufám, že cvičení proběhne bez větších problémů a zvýší připravenost všech cvičících složek na události tohoto typu a tím i bezpečnost obyvatel" řekl mimo jiné ve svém úvodním vystoupení. Zástupci Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, společnost ČEZ, a.s., Policie ČR a generálního ředitelství HZS ČR pak představili Plán provedení cvičení, časový harmonogram a činnosti, které budou procvičovat.

Novináři byli také pozváni na praktické ukázky činností během cvičení, které budou probíhat v jaderné elektrárně Temelín, na krajském operačním středisku HZS ČR, Krajském úřadě Jihočeského kraje, Krajském ředitelství Policie ČR nebo v Operačním centru SSHR.

Hlavním tématem cvičení je prověřit činnost ústředních správních úřadů, správních úřadů Jihočeského kraje, složek integrovaného záchranného systému a dalších subjektů při řešení mimořádné události vzniklé v souvislosti se simulovanou havárií na Jaderné elektrárně Temelín.

„Cvičení je tentokrát jiné v tom, že účastníci neznají přesný scénář, ale budou muset reagovat na aktuální situaci, například předem nebudou znát meteorologickou situaci nebo nebudou vědět, kdy bude nasimulován únik radioaktivních látek.", vysvětlil dále brig. gen. Drahoslav Ryba.

Cvičení bude probíhat od 08.00 hod 22. září 2015 do cca 12.00 hod 24. září 2015.

Cvičení je unikátní velkým množstvím cvičících složek. Počínaje Státním úřadem pro jadernou bezpečnost, Ministerstvem obrany, Ministerstvem vnitra přes Úřad vlády ČR, Kancelář prezidenta republiky, ČEZ, Český hydrometeorologický ústav, Správu státních hmotných rezerv, Armádu ČR, Policii ČR, Hasičský záchranný sbor ČR, Krajský úřad Jčk a ZZS JčK. Vzhledem k tomu, že k řešení radiační havárie je nutná spolupráce ústřední i krajské úrovně řízení, Do cvičení jsou zapojeny ministerstva a ústřední správní úřady orgány a organizace Jihočeského kraje včetně složek IZS, které budou vybrané činnosti provádět reálně. Celkem se do cvičení zapojí více než tisícovka účastníků.

Tisková zpráva 22.9. - situace po zasední krizového štábu 12:30.

Tisková zpráva 22.9. - situace po druhém zasedání krizového štábu 17:00.

Tisková zpráva 23.9. - situace po třetím zasedání krizového štábu 8:00.

Tisková zpráva 24.9. - cvičení Zóna 2015 bylo ukončeno 13:00.